Sunday 2 July 2017

My Kuih Semperit

Untuk raya tahun ini, cabar diri sendiri untuk buat kuih semperit. ini pun last minute plan. ingatkan buat kuih semperit ini senang, rupanya susah juga ya. perit jugak nak buat semperit ni susahlah kot untuk kali pertama buat. yelah takde pengalaman lagi membuat kuih semperit.

ingatkan kat rumah ada acuan semperit rupanya yang ada cuma muncung yang untuk piping tu. yg bentuk kon tu. mati-mati ingat acuan untuk bentukkan bunga besar sebab kon tu besar daripada yang lain. bila diletakkan adunan dan ditekan, sekali keluar kecil je. haha.. disaster. macam mana nak buat semperit ni. dah lah adunan sudah buat. adunan bukan main sedap. kalau tak teruskan buat semperit, membazir pula adunan semperit yang sedap ni.

bila ada masalah, kita kena kreatif untuk cari jalan penyelesaian. guna aje acuan yang ada cuba pipe kan memanjang dan gabung tiga. jadilah macam semperit. perit juga lah nak menekan adunan dengan tangan sebab takde acuan semperit yang betul. berharga sungguh pengalaman ini. walaubagaimana pun, hasil kuih semperit memang sedap. sangat berpuas hati dengan resepi ini. ada ubah sikit resepi ikut kesuaian bahan. kat bawah nanti saya akan sharekan repesi yang telah diubah.

tadaa.. ada lah rupa sikt walaupun tak berapa lawa sangat
bersolek lah sikit bagi lagi lawa. berterabur chocolate rice.

Bahan-Bahannya


  • 375 Buttercup (1 1/2 blok)
  • 1 1/2 cawan Gula Aising
  • 2 Biji Kuning Telur
  • 1 Tsp Esen Vanilla
  • Sedikit Pewarna kuning (Saya tak letak)
  • 2 cawan Tepung Gandum*
  • 1 cawan Tepung Kastard*              *diayak dan kacau sebati
  • 2 cawan Tepung Jagung*
  • Chocolate rice / Colorful 

Cara-Caranya
  1. Masukkan butter kedalam mixer
  2. Masukkan gula aising
  3. Masukkan kuning telur dan esen vanilla
  4. Masukkan semua tepung yang diayak sedikit demi sedikit
  5. Bentukkan semperit menggunakan acuan semperit dan taburkan chocolate rice
  6. Bakar pada suhu 180 Celcius selama 20 minit. Jangan lupa panaskan oven terlebih dahulu

Nota:

Setiap oven tak sama, so korang bolehlah sesuaikan dengan oven masing-masing ye.
Oven kat rumah dah lama. jadi suhu tak kuat sangat. saya bakar pada suhu 200 C. dan biasanya yang bahagian atas cepat masak, jadi kat pada minit ke 11 saya tukarkan loyang kat atas turun kebawah dan sebaliknya supaya kuih masak sama rata. Maklumlah, usia oven lebih dari 15 tahun. selagi tak rosak, kita guna.

No comments:

Post a Comment